Elektrische fietsen in opmars!

Elektrische fietsen zijn al jaren bezig aan een opmars. De markt wordt breder, het assortiment ruimer, de techniek innovatiever. Dachten we vroeger pas aan een elektrische fiets als een ‘normale’ fiets geen optie meer was, tegenwoordig is de met een accu aangedreven tweewieler voor iederéén een aantrekkelijke investering. Eén die we niet slechts gebruiken om van A naar B te komen, maar ook voor ons plezier van stal halen. Een populair vervoersmiddel dus, dat om steeds meer redenen zijn weg vindt naar fietsend Nederland. We zetten de belangrijkste op een rij.  

E-bikes laden je gezondheid op

Het is een tijd lang één van de hardnekkigste vooroordelen geweest. Elektrische fietsen maken lui. Misschien deels juist, waar het de elektrische fietsen van vroeger betreft, waarop je zelf niet veel hoefde te doen. Maar die tijd ligt achter ons.  De moderne elektrische fietsen beschikken over trapondersteuning, wat– zoals het woord al doet vermoeden – inhoudt dat je eerst moet trappen om ondersteuning te krijgen van de motor. Dat geldt vooral voor de e-bikes, die ondersteund worden met een krachtsensor. Deze sensor stemt de hoeveelheid ondersteuning af op de hoeveelheid druk, die wordt uitgeoefend op de pedalen. Hoe meer inspanning je levert, hoe meer ondersteuning je krijgt. Anders dan bij een rotatiesensor, die onafhankelijk van jouw inspanning ondersteunt.
E-bikes zorgen voor meer beweging, meer frisse lucht en daardoor voor een betere gezondheid.

 

ONDERZOEKSBUREAU TNS NIPO
TNS NIPO STUDIES
Studies tonen de positieve gezondheidseffecten van e-bikes aan

Maar belangrijker nog: e-bikes stimuleren ons om de afstanden te fietsen, waarvoor we anders de auto of de trein zouden pakken. Mensen met een e-bike fietsen gemiddeld 1,5 keer méér dan ze deden met een gewone fiets. Want waar op een gewone fiets afstanden worden gemaakt tot 7,5 km, worden met elektrische fietsen afstanden gereden tot 15 km. E-bikes zorgen voor meer beweging, meer frisse lucht en daardoor voor een betere gezondheid. Concludeert ook onderzoeksbureau TNS Nipo, dat in één van zijn studies de positieve gezondheidseffecten van e-bikes aantoonde. Een jaar lang werden meerdere proefpersonen gevolgd, die allen op een elektrische fiets naar hun werk reden, waar ze voorheen de auto voor pakten. Voor het onderzoek voldeed 47 procent aan de richtlijnen voor beweging. Na afloop van dit onderzoek lag het percentage op 93 procent.

Forenzen op de fiets? Doen!
We lazen het al. Elke dag naar je werk fietsen is gezond, ook op een e-bike. Maar niet alleen jij knapt ervan op, ook het milieu. Een elektrische fiets veroorzaakt namelijk geen uitstoot op de plek waar je rijdt. Slechts bij het opladen van de accu komt CO2 vrij (in de elektriciteitscentrale). Maar die hoeveelheid is nog geen 2 procent van wat een auto produceert.

 

Hierdoor zijn de kilometers, die je met een e-bike maakt, maar liefst 50 keer minder belastend dan de kilometers, die gereden worden met een auto. Ook hou je veel geld over door de elektrische fiets te pakken in plaats van de auto. Natuurlijk, een elektrische fiets is niet goedkoop. Maar dat bedrag haalt het niet bij een nieuwe auto. Eenmaal in je bezit, kost het opladen van een elektrische fiets een magere 8 cent, terwijl een kilometer autorijden toch algauw zo’n 50 cent kost. Door voor de behapbare ritten de elektrische fiets te pakken, kun je jaarlijks zo’n 200 euro besparen op brandstofkosten.

 

Uitgerust op fietsvakantie
Ook fietsvakanties worden steeds vaker afgelegd op een elektrische fiets, in plaats van op een gewone fiets. En ook het aantal oplaadpunten bij hotels, restaurants, campings en andere toeristische gelegenheden is in snel tempo toegenomen. Zowel in Nederland (te checken op laad.nl) als in de omringende landen, waar de elektrische fiets evenzo is ingeburgerd. Goed nieuws, want waar de meeste Nederlandse fietsroutes behoorlijk vlak zijn, zijn die van het buitenland een stuk heuvelachtiger. Op een e-bike zijn deze heuvels eenvoudig te bedwingen, leg je moeiteloos grotere afstanden af en haal je uiteindelijk meer uit je fietsvakantie.